Brandwerendheid van bouwelementen

De brandwerendheid wordt bepaald om de prestatie van een bepaald bouwelement te beoordelen, bij het onderwerpen van zijn monster aan specifieke omstandigheden van verwarming en druk. De brandwerendheid van een proefstuk wordt uitgedrukt in tijd, waarmee aan de relevante classificatiecriteria wordt voldaan.

Brandwerendheidstest:
Deze norm definieert onder andere de basiscriteria voor brandwerendheid en dus dienovereenkomstig:
• branddichtheid, is het vermogen van een proefstuk dat een element van een bouwconstructie scheidt om de doorgang van vlammen en hete gassen te voorkomen en om het verschijnen van vlammen op een onverwarmd oppervlak te voorkomen,
• brandisolatie, is de capaciteit van een proefelement dat een element van een bouwconstructie scheidt, aan één kant blootgesteld aan vuur, om de temperatuurstijging van het onverwarmde oppervlak onder bepaalde niveaus te beperken,
• rookdichtheid, is het vermogen van een proefstuk om de doorgang van hete en/of koude gassen of rook van de ene kant van het proefstuk naar de andere te beperken, onder bepaalde niveaus.

Het concept van een proefelement dat in de bovenstaande definities voorkomt, moet worden begrepen, als een element (of een deel van) bouwconstructie of apparaat geleverd om de brandweerstand te bepalen, of zijn bijdrage aan de brandwerendheid van een ander bouwelement. Brandwerendheid wordt soms bepaald, uitgedrukt in hele minuten, waardoor het monsterelement zijn kenmerken behoudt die geschikt zijn voor een bepaald criterium tijdens de test.

Temperatuurverloop tijdens de brandtest, conventioneel genoemd standaard temperatuur / tijdcurve. De verwarmingscondities gedefinieerd in de bovenstaande curve zijn gerelateerd aan de condities, die voorkomen bij echte branden, ze zijn echter niet de definitie van een "gemiddeld" vuur, die universeel kan worden gebruikt. In praktijk, in sommige gevallen zijn brandscenario's mogelijk die sterk afwijken van de standaardcondities.

Alternatieve en aanvullende procedures ". Voorbeelden van brandscenario's, waarop de standaard temperatuur-/tijdcurve niet van toepassing is:
• branden van open tanks voor vloeibare brandstof – een koolwaterstofcurve wordt gebruikt,
• zich langzaam ontwikkelende branden – door warmte geactiveerde producten – er wordt een langzame stooklijn gebruikt,

• muren en omtrekelementen van het gebouw blootgesteld aan extern vuur of vlammen van ramen – de buitenste curve wordt gebruikt.

Bepaalde aspecten van brandwerendheidstests hebben eigenlijk alleen betrekking op de specifieke testmethode voor een bepaald apparaat of onderdeel, bijv. rookdichtheidstest van de afsluitklep, daarom zijn ze gedefinieerd in een specifieke testmethode, overeenkomend met het type apparaat.

Laat een antwoord achter