Uitbloeiingen op gips

In de kamer, op een bakstenen muur, donkere voegen zijn gemarkeerd tussen de muurblokken.
Wat is de oorzaak ervan??
Er zijn zgn. koudebruggen. Door de onvoldoende warmte-isolerende eigenschappen van de muur zijn er mortelvoegen zichtbaar op. Door de verhoogde warmteoverdracht door de voegen en de sterke diffusie van waterdamp wordt op deze plekken meer stof afgezet.

De opgedroogde watervlek op het gestuukte plafond heeft zichtbare geelbruine franjes. Wat zou hun oorzaak kunnen zijn?? Het water dat de pleister binnendringt, spoelt de oplosbare ijzerzouten weg uit het mortelzand, die, samen met water, naar de oppervlakte van de pleisterlaag kwam. Het water verdampt, en de ijzerzouten bleven als gekleurde franjes.

Welke zouten verschijnen in de vorm van uitslag op gips??
Carbonaten verschijnen in de vorm van uitslag, zwavel, nitraten en chloriden. Chloriden verschijnen als natte plekken, omdat deze zouten zeer hygroscopisch zijn.

Hoe sulfaateffluenten worden gevormd als gevolg van milieuvervuiling?
In de vervuilde lucht wordt zwaveldioxide gevormd (SO2), oxiderend tot zwaveltrioxide (SO3), die, in combinatie met water, zwavelzuur vormt (H2SO4). Omdat zwavelzuur sterker is dan het koolzuur in het gipsbindmiddel, de laatste wordt verdrongen uit calciumcarbonaat en sulfaat wordt gevormd. Sulfaten kunnen ook neerslaan uit capillair getrokken grondwater met onvoldoende horizontale isolatie; ze kunnen ook ontstaan ​​tijdens het bakken van het bindmiddel.

Welke effecten op gips kan de aanwezigheid van sulfaten veroorzaken?? Sulfaten zijn gemakkelijk oplosbaar in water, dus het is mogelijk om het bindmiddel te ontleden, wat op zijn beurt leidt tot een afname van de sterkte van het gips.
Sulfaten kunnen kristalliseren als uitslag. Gipsspatten is mogelijk vanwege de spanningen veroorzaakt door de hydratatie en kristallisatie van het zout.

Beschrijf het effect van chloriden op pleisters Chloriden zijn sterk hygroscopisch (hydrofilie). Daarom, in pleisters die ze bevatten, lichte vochtige plekken ontstaan ​​bij hoge luchtvochtigheid. Anders, gips kan eraf vallen als gevolg van spanningen veroorzaakt door hydratatie en kristallisatie.

Gelieve uit te leggen, hoe gevaarlijk uitziende nitraatbloeien op pleisters kunnen verschijnen.

Nitraten worden gevormd in stallen, waarin stikstofhoudende verbindingen vrijkomen (ammoniak en ureum). deze verbindingen, in combinatie met zuurstof, werken op calciumbevattende materialen volgens de volgende reactie::

Dat(OH)2 + 2NH3 + 4DE2 → Ca(N03)2 • 4 uur2DE

hydroxide + ammoniak + zuurstof = gehydrateerd calciumnitraat

Sterke bloemen verschijnen op de gepleisterde gevel.

Hoe kun je met vertrouwen hun aard bepalen??

1. Bewijs van carbonaten:

De geraspte massa gips die uitslag bevat, moet worden gemengd met een 10% oplossing van zoutzuur.. Als er carbonaten in het gips zitten, als gevolg van een sterke reactie (bruisen) koolstofdioxide komt vrij als een geurloos gas.

2. Bewijs voor de aanwezigheid van chloriden, sulfaten en nitraten:

Deze zouten kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van verschillende indicatoren, verkrijgbaar bij winkels voor chemische reagens. Meestal maken deze indicatoren het ook mogelijk om de concentratie van deze zouten te bepalen. De tweede optie is om een ​​chemische analyse uit te voeren.

 

 

 

 

Laat een antwoord achter